چگونه عمر باتری موبایل خود را افزایش دهیم؟

اگر شما هم هنوز روش صحیح شارژ گوشی خود را نمیدانید با این مقاله در تکنیلو همراه باشید تا طول عمر باتری موبایل خود را افزایش دهید.
در دنیای اسمارت فون ها هرروز تکنولوژی جدید رونمایی میشود که استفاده ما از این گجت ها را سادهتر میکند، مثلاً تکنولوژی شارژ سریع که زمان فرآیند شارژ گوشیها را بسیار کاهش داده است اما با این وجود به خاطر مشکلاتی چون سختی تعویض باتریها در اسمارت فون های جدید (یا حتی غیرقابل تعویض بودن) باید با فرآیندهای نگهداری باتریهای گوشی آشنا شویم تا طول عمر باتری و کارکرد اسمارت فون خود را افزایش دهیم.
پس از یک سال استفاده از گجت هایی که از باتری لیتیومی برخوردارند، کاهش عمر آنها ملموس میشود. بعد از ۲ سال، باتری بسیاری از گوشیها بهسختی تا یک روز دوام میآورند. بعد از سه سال استفاده، شاید باتری موردنظر مشکلاتی را برای عملکرد گوشی ایجاد کند.
دانشمندان بهتازگی با جاگذاری یک میکروسکوپ کوچک درون باتری لیتیومی مطلع شدند که بعد از چندین بار شارژ و دشارژ باتری یک ترک و شیار کوچک بر روی برخی از الکترودها به وجود میآید و درواقع الکترودی که ترکخورده است دیگر نمیتواند عمل شارژ دهی را انجام دهد و همین عاملی بر کاهش طول عمر باتری بعد از چندین بار استفاده است. البته این تنها یکی از دلایلی است که باعث کاهش طول عمر باتری میشود.
بر اساس آنچه تحقیقات نشان میدهند، این الکترود که الکترود مرده نامیده میشود قادر به شارژ و دشارژ شدن نیست و علاوه بر اینیک ماده جامد نیز بر روی آن تشکیل میشود که عملاً توانایی شارژ دهی را از آن الکترود میگیرد.
در ادامه با تکنیلو همراه باشید تا راهکارهایی را برای بالا بردن طول عمر باتریها باهم مرور کنیم:
شارژ باتری را بین ۲۰ تا ۸۰ درصد نگهدارید
باور غلط اکثر کاربران دربارهی شارژ باتریها هنوز هم ادامه دارد، خیلی از کاربران تصور میکنند که باید اجازه دهند شارژ گجتشان کاملاً خالی شود و سپس درحالیکه گجت خاموش شده است آنرا شارژ میکند. این باور غلط از زمانی میان کاربران ایجاد شد که باتریهای اسیدی کاربرد داشت، این قاعده برای باتریهای لیتیومی نهتنها صدق نمیکند بلکه اثر سو نیز دارد. به همین منظور کارشناسان بر این عقیدهاند که بهتر است همواره شارژ باتری را بین ۲۰ تا ۸۰ درصد نگهدارید زیرا چنین کاری تأثیر زیادی در افزایش عمر باتری دارد. رویهمرفته، بهجای اینکه با یکبار شارژ انرژی باتری را به ۱۰۰ درصد برسانید، بهتر است با بهرهگیری از شارژهای جزئی همواره شارژ باتری را در حوالی ۲۰ تا ۸۰ درصد نگهدارید.

از شارژ کردن طولانیمدت باتری خودداری کنید
یکی دیگر از عادتهای غلط که باعث خرابی زودهنگام باتریهای لیتیومی میشود، شارژهای شبانه یا طولانیمدت است، با این کار منجر به تشکیل ورقههای فلز لیتیوم در محل قطب مثبت باتری میشود که در طولانیمدت میتواند عملکرد باتری و کل سیستم را دچار اختلال کند. اکثر گوشیهای کنونی بازار پس اتمام شارژ و رسیدن به ماکزیمم ظرفیت خودشان، آمپر ورودی به باتری را متوقف میکند اما پس از مدتی که گوشی استند بای باشد دوباره شارژ از دست میدهد و بنابراین شارژ دوباره جریان ورودی را وصل میکند و این سیکل دائماً ادامه دارد، به همین دلیل است که وقتی گوشی به میزان ساعت بالایی اوور شارژ(Over charge) میشود، آداپتور و گوشی گرم میشوند.
در حین شارژ از موبایل خود استفاده نکنید
از دیگر موارد قابلتوجه برای حفظ سلامتی باتری، عدم استفاده از دستگاه حین شارژ شدن است. با انجام این کار پروسهی شارژ گوشی دچار اختلال میشود چراکه باتری همزمان در حال انجام دو فرآیند است: یکی دریافت ولتاژ از آداپتور و شارژ و دیگری تغذیه دستگاه برای استفاده شما (دشارژ) که این کار باعث کم شدن عمر باتری میشود و همینطور دمای باتری و دستگاه افزایش مییابد.
اجازه ندهید باتری گرم شود
برای افزایش عمر باتری باید مراقب بالا رفتن دمای آن باشید. همانند ولتاژ بالا، دمای بالا هم میتواند تأثیر زیادی در کاهش شارژ و عمر باتری داشته باشد. اگر یک باتری همواره بین دمای ۲۵ تا ۳۰ درجهی سانتیگراد قرار داشته باشد، بعد از یک سال استفاده از ۸۰ درصد ظرفیت اولیه بهره میبرد. اگر در اکثر اوقات دمای آن حدود ۴۰ درجه سانتیگراد باشد، پس از یک سال استفاده ظرفیت باتری حدود ۶۵ درصد ظرفیت اولیهاش خواهد بود.
اگر یک باتری عمدتاً در وضعیت شارژ ۱۰۰ درصدی قرار داشته باشد و درعینحال در محیط گرمی هم باشد، پس بدترین وضعیت ممکن برای باتری محقق شده است. به همین خاطر گوشی را در حین شارژ شبانه در زیر بالشت نگذارید یا در روزهای گرم گوشی را در داخل داشبورد ماشین به حال خود رها نکنید.
تا حد امکان از تکنولوژی شارژ سریع پرهیز کنید
تکنولوژی شارژ سریع در گجت های مختلف امروزه استفاده میشوند این شارژرها که از فنّاوریهای مختلفی در آن استفادهشده است میتوانند در کسری از ساعت حدوداً ۵۰ درصد باتری یک گجت را شارژ کنند در حقیقت شارژرهای سریع ولتاژ و آمپر بیشتری را به دستگاه وارد میکنند که نتیجه آن شارژ شدن سریع باتری تلفن همراه میباشد، استفاده از این قابلیت در مواقع ضروری بسیار کار راهانداز است اما در مواقع غیرضروری بهتر است از آن استفاده نکنید.
این قابلیت بسیار مناسب شرایط اضطراری است اما خب باید این موضوع را نیز در نظر داشته باشید که این سرعت شارژ یعنی دریافت ولتاژ بالاتر و داغتر شدن گوشی و کوتاهتر شدن عمر باتری، به همین دلیل است که تولید کنند تلفنهای هوشمند در تنظیمات گزینهای را برای خاموش کردن گزینه شارژ سریع قرار دادهاند تا درصورتیکه زیاد سرعت شارژ شدن تلفن همراهتان مهم نیست آن را خاموش به خاطر داشته باشید درصورتیکه عجلهای ندارید این گزینه را خاموش نمایید تا عمر دستگاهتان افزایش یابد.
جمعبندی
روزبهروز به کاربران باتریهای لیتیومی در سراسر جهان افزوده میشود و آگاهی نیز افزایش مییابد اما با در نظر داشتن این موضوع که رعایت تمام موارد بالا رد کوتاهمدت تأثیر زیادی روی دستگاه شما ندارد ولی با توجه به تعویض سخت و گرانقیمت باتریها در دستگاههای جدید بهتر است از همینالان رویه خود برای شارژ دستگاههای دارای باتری لیتیومی را عوض کنید تا عمر مفید باتریهای خود را افزایش دهید. با توجه به توصیه متخصصان و مواردی که بالا ذکر کردیم بهتر است این موارد را رعایت کنید:
- از شارژهای جزئی ولی متعدد استفاده کنید و باتری دستگاه خود را خنک نگهدارید.
- باتری خود را از صفر تا صد شارژ نکنید و از شارژ شبانه هم بپرهیزید. در عوض، به شارژهای جزئی ولی متعدد روی بیاورید.
- بهتر است بهجای رساندن شارژ به ۱۰۰ درصد، فرایند شارژ را بعد از رسیدن به ۸۰ درصد متوقف کنید.
- از فناوری شارژ سریع فقط در مواقع اضطرار استفاده کنید.
- گرما قاتل اصلی باتری بهحساب میآید. در حین شارژ ، گوشی خود را نپوشانید و از قرار دادن آن در مکانهای گرم پرهیز کنید.
- در حین شارژ شدن از فعالیتهای سنگین با گوشی مانند تماشای ویدیو یا انجام بازی بپرهیزید.
- از کابل و آداپتور غیر اصلی استفاده نکنید.